T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 4. Ünite Eğitim ve Kültür Alanında İnkılaplar (konu özeti)
Ataman Bey paylaştı.

EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER

TEVHİD-İ TEDRİSAT (ÖĞRETİM BİRLİĞİ) KANUNU (3 Mart 1924):
Osmanlılarda en önemli eğitim kurumları medreselerdi. Osmanlı devletinin yenileme ve çöküş dönemlerinde diğer kurumlar gibi medreseler de bozulmuştu. Tanzimat'tan itibaren batı tarzında eğitim veren modern okullar açılmıştı. Aynı zamanda devlet kontrolü dışında eğitim yapan azınlık ve yabancı ülkelerin okulları da bulunmaktaydı. Bu nedenle Osmanlı'da eğitimde birlik yoktu, kültürel anlamda ikilik vardı.

Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile;
* Medreseler kapatıldı, laikliğin gerçekleştirilmesinde önemli bir adım atıldı (laik bir eğitim benimsendi).
* Milli Eğitim Bakanlığı kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki bütün okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlandı.
* İlköğretim kız ve erkek çocuklara zorunlu hale getirildi.
* Azınlık ve yabancı okulların dini ve siyasi amaçlarla öğretim yapmaları önlendi.

HARF İNKILABI ve MİLLET MEKTEPLERİNİN AÇILMASI (1 Kasım 1928)
Türkler İslam'ı kabul edince eski alfabelerini bırakıp Arap harflerini kullanmaya başladılar. Arapça okuması ve yazması zor bir dildi. Türk insanına uymuyordu. Eski Osmanlıcanın okumadaki güçlükleri, okuryazar oranını düşürmüştü. Mustafa Kemal okuma yazmanın yaygınlaştırılması ve çağdaşlaşma için Latin alfabesinin kullanılmasını istiyordu. Bu nedenle 1 Kasım 1928'de Latin alfabesi kabul edildi. Yeni Türk alfabesini tanıtmak ve okuma yazmayı yaygınlaştırmak amacıyla millet mektepleri açıldı. Mustafa Kemal başöğretmen seçildi.

TÜRK TARİH KURUMU'NUN KURULMASI (15 Haziran 1931)
Milli tarihçilik anlayışına ihtiyaç duyulması, Türkiye ile ilgili haksız iddiaların çürütülmesi, Türk Tarihi'nin köklü geçmişini araştırmak ve Türklere yönlendirilen ön yargıların silinmesi amacıyla 15 Haziran 1931'de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kuruldu. Kurumun adı 1935'te Türk Tarih Kurumu
olarak değişmiştir.

TÜRK DİL KURUMU'NUN KURULMASI (12 Temmuz 1932)
Mustafa Kemal Atatürk, birinci Türk Tarih Kurultayı'nda Türk Tarihi gibi Türk Dilinin de bilimsel yollarla araştırılması için 12 Temmuz 1932'de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti'ni kurdurmuştur. Bu kuruluşun adı daha sonra Türk Dili Araştırma Kurumu adını aldıysa da, bu isim bir süre sonra tekrar değiştirilmiş ve son olarak Türk Dil Kurumu adını almıştır.

DİL TARİH ve COĞRAFYA FAKÜLTESİ'NİN AÇILMASI (22 Haziran 1935)
Ulusal bilincin gelişebilmesi ve özgür düşünceli gençlerin yetişebilmesi için Türk Dilinin, Türk Kültürünün ve Türk Tarihinin derinliğine araştırılması için 1935'de Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesi kurulmuştur. Arkeoloji, Prehistorya, Antropoloji, Hititoloji, Latin Dili ve Edebiyatı, Sümeroloji, Etnoloji ve Hindoloji fakültedeki bölümlerdendir.

ÜNİVERSİTE REFORMU
Osmanlı zamanında kurulan Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) çağın gereklerine uygulanması için Mustafa Kemal İsviçreli bilim adamı Malche'den rapor istemiş. 1 Kasım 1933'te Mecliste üniversite reformlarını açıklamış bu doğrultuda Darülfünun yerine modern eğitime uygun olan İstanbul Üniversitesi açılmıştır. Tıp, hukuk, fen ve edebiyat fakültesi ve sekiz enstitüden oluştu. Dışarıdan getirilen öğretim üyeleri ile de modern ve bilimsel eğitim başlatıldı. İstanbul Üniversitesi kendinden sonra açılacak üniversiteler örnek oldu.

SANAT ve SPOR
Atatürk sanat ve spora çok büyük önem vermiştir. "Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, Bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatk¢r olamazsınız." Sözü ile sanata verdiği önemi vurgulamış. Ülkemizde müzik resim heykel gibi sanat dallarının gelişmesi için elinden gelen çabayı göstermiş. Güzel sanatlarla ilgili okullar açılmasını sağlamıştır. ’˜'Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder. Zek¢ ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zek¢ kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.'' Diyerek spora verdiği önem ve sporcunun nasıl olması gerektiğini vurgulamıştır.

Ataman Bey 2022-03-02 12:03:16 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol