T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 4. Ünite Atatürk İlkeleri (konu özeti)
Ataman Bey paylaştı.

ATATÜRKÇÜLÜK VE ÇAĞDAŞLAŞAN TÜRKİYE ATATÜRK İLKELERİ


CUMHURİYETÇİLİK
Cumhuriyet, halkın kendi kendisini yönetmesi ve devlet içinde karar verecek en yetkili ve son makam olarak milleti kabul etmektedir. Cumhuriyet rejiminde esas, yöneticilerin seçimle iş başına gelmeleridir. Halkın kendini doğrudan doğruya yönetmesi demek olan demokrasi ise cumhuriyet rejiminin ulaştığı en ideal yönetim biçimidir. Cumhuriyet yönetiminde millet adına karar verme yetkisi doğrudan millet tarafından seçilmiş olan meclise aittir.

Anahtar kelimeler: ulusal (milli) egemenlik, ulusal irade, seçim, çok partili seçim, seçme seçilme hakkı.

Cumhuriyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar:
TBMM'nin açılması, 1921 ve 1924 Anayasalarının yapılması, Saltanatın kaldırılması, Cumhuriyetin ilan edilmesi,
Siyasal partilerin kurulması, Ordunun siyasetten ayrılması, Kadınlara seçme ve seçilme haklarının verilmesi


MİLLİYETÇİLİK
Ait olduğu milletin varlığını sürdürmesi ve yüceltilmesi için diğer bireylerle birlikte çalışmaya bu çalışmayı ve bilinci diğer kuşaklara da yansıtmaya milliyetçilik denir. Milliyetçiliğin en önemli unsuru millettir. Atatürk'e göre milliyetçilik, kendini aynı milletin üyeleri sayan kişilerin, o milleti yüceltme istekleridir. Atatürk'ün milliyetçilik ilkesi birleştirici ve bütünleştiricidir. Bu durumu güçlendiren unsurlar, milli eğitim, Misak-ı Milli, dil, tarih, kültür ve gaye birliği, milli kültür, Türklük şuuru ve manevi değerlerdir.

Anahtar kelimeler: Ortak vatan, dil ve kader birliği, Ulusal(milli) bilinç, Ulusal(milli) bağımsızlık, ulusal benlik, Milli eğitim, manevi değerler

Milliyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar:
Türk Tarih Kurumu açılması, Türk Dil Kurumu açılması, Kabotaj kanunun çıkarılması.


HALKÇILIK
Halkçılık, milletin çıkarına ve yararına bir siyaset izlenmesi, halkın kendi kendini yönetmeye alıştırılmasıdır. Halkçılıkta belli bir grup, kişi ya da sınıf üstünlüğü yoktur. Toplumu oluşturan bütün vatandaşlar ülkesine ve devletine karşı hak ve sorumluluklar açısından eşittir. Herkes devlet imk¢nlarından eşit olarak yararlanma hakkına sahiptir. Herkes seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Kanunlar önünde herkes eşittir.

Anahtar kelimeler: Ayrıcalıkların kaldırılması, eşitlik, dayanışma, sosyal devlet, halkın yönetime katılması, hukuk.

Halkçılık İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar:
Kılık-Kıyafet İnkıl¢bı, Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması, Medeni Kanunu'nun Kabul Edilmesi, Soyadı Kanunu'nun
Kabul Edilmesi, Kadınlara Siyasi Hakların Verilmesi


DEVLETÇİLİK
Devletçilik ekonomi ile alakalı bir ilkedir. Ekonomik alanda devletin aktif olması ve devletin piyasayı belirlemesidir. Atatürk siyasi bağımsızlığı ekonomik bağımsızlıkla taçlandırmazsak siyasi bağımsızlığın hiçbir anlam ifade etmeyeceğini söylemiştir. Siyasi bağımsız olan Türkiye'nin ekonomik bağımsızlığını da kazanarak tam bağımsız bir ülke olması gerekmektedir.

Anahtar kelimeler: Ekonomi, yatırım, kamulaştırma, karma ekonomi, özel sektör ve müteşebbisin (girişimci, yatırımcının) desteklenmesi

Devletçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar:
Aşar vergisinin kaldırılması, Tarım alanındaki destekleyici çalışmalar, Yabancı işletmelerin satın alınması, Devletçe demiryollarının yapılması, Devletin banka kurması, Devletin bankaları ve kredi kooperatiflerini denetimine alması, Teşvik-i Sanayi Kanunu, I. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın hazırlanması


LAİKLİK
Laikliği kısaca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, devletin tüm dinlere eşit mesafede durması . Devlet yönetiminde akılcılık ve bilimselliğin esas alınmasıdır.

Anahtar kelimeler: Din ve vicdan özgürlüğü , akılcılık ve bilimsellik, çağdaşlaşma, pozitif düşünce

Laiklik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar:
Saltanatın Kaldırılması, Halifeliğin Kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat Kanununun Kabul Edilmesi, Şer'iyye ve Evkaf Vek¢letinin Kaldırılması, Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması, Medeni Kanunu'nun Kabul Edilmesi, "Devletin dini İslam'dır." Maddesinin Anayasadan Çıkarılması, 1937'de Laiklik İlkesinin Anayasada Yer Alması


İNKILAPÇILIK
İnkılapçılık ilkesi tüm ilkelerin çatısıdır diyebiliriz. Eğer bir soruda herhangi bir inkılap verilmeyip sadece değişimden, dinamizmden, yenilikten bahsederse arayacağımız ilke inkılapçılıktır.

Anahtar kelimeler: devrim, yenilik, inkılap, çağdaşlaşma, değişim, dinamik, dinamizm, ilerleme.

UYARI: Diğer ilkelerle ilgili yapılan tüm inkılap ve yenilikler İnkılapçılık ilkesiyle ilgilidir.

Ataman Bey 2022-02-05 23:36:15 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol