Bilgi Kaynaklarımız
Araştırma Yapma
Araştırma yapmaya başlamadan önce neyi, nasıl ve ne zaman yapacağımızı planlamak; araştırmamızı zamanında ve eksiksiz olarak tamamlamamız için bize yol gösterici olur. Planımızda ilk adım olarak araştırmamızda kullanacağımız kaynakları belirlemeli ve bulmalıyız. Bir sonraki adımda ise bulduğumuz kaynakları incelemeli ve bu kaynaklardan elde ettiğimiz bilgileri kullanarak bir rapor oluşturmalıyız. Bu raporu oluştururken bulduğumuz bilgilerin benzer ve farklı yönlerini değerlendirmeliyiz. Araştırmamızın son adımında ise çalışmamızda kullandığımız kaynakları belirten bir kaynakçaya yer vermeliyiz.
Kütüphanelerden ve İnternetten Yararlanma
Araştırma yaparken çeşitli kaynaklardan yararlanmamız gerekebilir. Bu kaynaklara kütüphaneler ve İnternet gibi farklı yollardan ulaşabiliriz. Kütüphanelerdeki kaynaklar raflara konularına ve başlıklarının alfabetik sırasına göre dizilmiştir. Ayrıca bu kaynaklara kolayca ulaşmamızı sağlayacak elektronik ve basılı kataloglar hazırlanmıştır. Öte yandan İnternet üzerinden de farklı kaynaklara ulaşmak mümkündür. Türkçe arama motorlarında konumuzla ilgili anahtar kelimeleri aratarak çeşitli sitelere ulaşabiliriz. Ancak yararlandığımız sitelerin güvenilir olmasına dikkat etmemiz gerekir. Bunun için "k12.tr" ve "edu.tr" uzantılı eğitim sitelerini tercih edebiliriz. Belirtilen siteler dışında farklı sitelerdeki bilgilerden de yararlanmak istiyorsak bu bilgilerin doğruluğu kontrol etmeliyiz.
Yararlandığımız Kaynaklar
Araştırma yaparken kullandığımız kaynaklar birinci elden ve ikinci elden kaynaklar olmak üzere iki gruba ayrılır. Hakkında bilgi verilen kişi, olay ya da çalışmaya tanıklık etmiş insanlar tarafından ortaya konan yazılı, sözlü ve görsel eserler birinci elden kaynaklardır. Otobiyografiler, günlükler, bir nesneye ait resimler veya fotoğraflar birinci elden kaynaklara örnek olarak gösterilebilir. İkinci elden kaynaklar ise birinci elden kaynaklarda verilen bilgilerin bir başkası tarafından bir araya getirilerek yorumlandığı eserledir. Sözlükler, ansiklopediler ve ders kitapları ikinci elden kaynaklara örnek olarak gösterilebilir.
Bilgi Hırsızlığı
Araştırmalarımızda kullandığımız kaynakları belirtmemiz gerekir. Bu kaynakları belirtmediğimiz zaman araştırmamızda yer verdiğimiz düşünce ve bilgilerin bize ait olduğu düşünülebilir. Başkasının verdiği bilgileri ve düşüncelerini bizimmiş gibi göstermek bilgi hırsızlığına girer ve bu bir suçtur. Bu hataya düşmemek ve suç işlememek için araştırmamızın sonuna hangi bilgiyi nereden aldığımızı gösteren bir kaynakça eklememiz
gerekir.
Melis Akyürek 2021-03-07 19:50:04 anında paylaştı.