6. Sınıf Sosyal Bilgiler 6. Ünite Demokratik Devlet Organları (konu özeti)
Ataman Bey paylaştı.

DEMOKRATİK DEVLET VE ORGANLARI

Devlet, toplum yararına çalışan, toplum içerisinde ilişkileri düzenleyen, toplumun uyacağı kuralları koyan ve halkını iç ve dış tehditlere karşı koruyan düzene denir. Anayasamıza göre egemenliğin sahibi Türk milletidir. Millet, egemenlik hakkını Anayasanın koyduğu esaslara göre yasama, yürütme ve yargı organları eliyle kullanır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinde, yasama TBMM, yürütme hükümet, yargı ise bağımsız mahkemeler tarafından yapılır. Bu faaliyetlerin ayrı ayrı organlar tarafından yerine getirilmesine "Güçler Ayrılığı İlkesi" denir.

Yasama:
Yasama, kanun ya da yasa çıkarma gücüdür. Ülkemizde yasama gücü Türk milleti adına TBMM'ye verilmiştir. Devletimizin ilk meclisi 23 Nisan 1920'de açılmış, "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir." ifadesi hayata geçmiştir. TBMM, 600 milletvekilinden oluşur. Seçimler 5 yılda bir yapılır. 18 yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı milletvekili seçilebilir.

TBMM'nin Görevleri
* Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak
* Bakanları denetlemek
* Para basılmasına karar vermek
* Savaş ilanına karar vermek
* Uluslararası antlaşmaları onaylamak
* Genel ve özel af ilanına karar vermek
* TBMM, seçimlerin yenilenmesine karar vermek

Yürütme:
Yürütme gücü kanunları uygulama gücüdür. Ülkemizde 40 yaşını geçmiş, yükseköğretim mezunu olan herkes 5 yıllığına iki dönem için cumhurbaşkanı olabilir. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne göre cumhurbaşkanı hem hükûmetin hem de devletin başıdır. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.

Cumhurbaşkanının Görevleri
* Cumhurbaşkanı devletin başıdır.
* Uluslararası anlaşmaları onaylamak ve yayınlamak
* TBMM adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil etmek
* Kanunları onaylamak ve Resm® Gazete'de yayınlatarak yürürlüğe koymak
* Mill® Güvenlik Kuruluna başkanlık yapmak
* TBMM'yi gerektiğinde toplantıya çağırmak
* Devleti yurt içinde ve dışında temsil etmek
* Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atamak ve görevlerine son vermek

Yargı:
Yargı bireylerin kendi aralarında veya devletle olan ilişkilerindeki uyuşmazlıkları çözme işidir. Yargı yetkisi Türk milleti adına bağımsız mahkemeler tarafından kullanılır. Ülkemizde yargı yetkisi, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, İdare Mahkemeleri gibi çeşitli mahkemeler tarafından kullanılır.

Ataman Bey 2022-03-13 20:01:10 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol