6. Sınıf Sosyal Bilgiler 1. Ünite Kültürümüzle Yaşıyoruz ve Gelişiyoruz (Konu Özeti)
Ataman Bey paylaştı.

Toplumsal Birlikteliğimiz

Aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların tümüne toplum denir. Toplumun oluşabilmesi ve varlığını sürdürebilmesi için ortak bazı kültürel unsurlara ihtiyacı vardır. Bu unsurlar şunlardır;

Dil:

Toplumsal birlikteliğin sağlanmasında ve kültürümüzün boydan boya aktarılmasındaki en önemli araç dilimizdir. Atasözlerimiz, ninnilerimiz, türkülerimiz,
tekerlemelerimiz, fıkralarımız, destanlarımız vb. Dil sayesinde kuşaktan kuşağa aktarılır. Bu yüzden dilimiz korumalıyız.

Tarih:

Toplumsal birlikteliği oluşturan en önemi unsurlardan biri de ortak tarihtir. Toplumumuz, tarih boyunca mill® birlik ve beraberlik duygusu içerisinde hareket etmiş, zorlukların üstesinden birlikte gelmiştir. Çanakkale Savaşı ve Mill® Mücadele dönemleri toplumsal birlikteliğe verilebilecek en güzel örneklerdendir.

Din:

Kültürümüzün oluşmasında en önemli unsurlardan bir tanesi dinimizdir. Dinimize göre yaşam tarzımızı belirleriz ve buna göre yaşamaya çalışırız. Dini bayramlarımız, dini günlerimiz, ibadet yerlerimiz toplumsal birliteliğin sağlanmasında ve insanların bir araya gelmesinde önemli bir yere sahiptir.

Gelenek ve Göreneklerimiz:

Kültürel birlikteliği sağlayan unsurlardan geleneklerimiz ve göreneklerimiz toplumsal birlikteliğin sağlanmasında önemli bir yere sahiptir. Yemeklerimiz, el sanatlarımız, düğünlerimiz vb. Gelenek ve göreneklerimizi oluşturur.

Mimari:

Kültürümüzün maddi unsurunu oluşturan mimari bölgelerimize göre farklılık gösterir. Eski dönemlerde yapılan camiler, medreseler, saraylar, kervansaraylar, hanlar, hamamlar vb. eserler bizlere tarihimiz hakkında bilgiler vermektedir. Ayrıca Safranbolu Evleri, Bursa Cumalıkızık, Ankara Beypazarı Evleri tarihi evlerimizin yoğun olduğu yerlerdir.

Ataman Bey 2021-09-20 09:51:18 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol