Delhi Minaresi
Han paylaştı.

Hindistan’da 193 senede yapılan dünya harikası bir minare. Hindistan'a ilk gelen Müslüman Türk hanedanı Kutbeddin Aybeg 1192 yılında Delhi’yi fethettiği zaman, zafer nişanesi olarak bir minare (Kutup Minar) inşa etmişlerdi. Günümüzde halen ayakta olan bu minare, özellikleriyle insanı kendine hayran bırakıyor.

Zafer Nişanesi Olarak yapılmıs.
1192 yılında Müslüman orduları Delhi’yi fethettiklerinde, ordu kumandanı Kutbeddin Aybeg bu zaferin nişanesi olarak bir yapı inşa etmek ister. Ve dünyanın en yüksek minarelerinden biri olan Kutup Minar’ı inşa ettirir. Minare tuğladan yapılmış dünyanın en büyük kulesidir. Âdeta Müslüman mimarların Hint topraklarına vurdukları aidiyet mührüdür. Yüksekliği 72,5 metredir, zirvesine kadar 381 basamaklı merdiven ile çıkılabilmektedir. 

193 Senede Yapıldı, Hala Ayakta
Hint-İslam mimarisinin ilk ve en önemli inşası olan minare 193 yılda tamamlanmıştır. 1193 yılında Kutbeddin Aybeg tarafından yapımına başlanan minarenin birinci katı bu tarihlerde tamamlanmıştır. İkinci ve üçüncü katı Kutbeddin Aybeg’den sonra sultanlığa geçen İltutmuş tarafından yaptırılmıştır. Sonra ise Firuz Şah iki kat daha ekletmiş ve şimdiki halini almıştır. 
İlk dönemlerinde kubbenin yanına bir de Kuvvetü’l-İslam Mescidi adında bir mescid inşa edilmiştir. Bu iki yapı, İslam’ın o devirde mimarideki ulaştığı zirve noktasını göstermektedir. Sonraki dönemlerde, bu eserlerin yanına bir medrese eklenmiştir. Bu yapıların hepsinde Selçuklu, Gazneli ve Gurlu izlerine rastlamak mümkündür. Çevresindeki medrese ve mescitler zamanla yıkılmasına rağmen Kutup Minar ayakta kalmış ve günümüze kadar gelebilmiştir.

Dünyanın Mimarlık Harikası
Kutup Minar, kendisinin muadili olarak görülen İtalya’daki Piza Kulesi ve Çin’deki Büyük Pagoda’dan sanat bakımından daha değerlidir. Çünkü minare, sanatlı bir işçilik ile süslenmiş ve minarenin dış çevresine Kurân-ı Kerîm’den ayetler, mimarlık harikası çiçek ve yaprak motifleri işlenmiştir. Minarenin taban çapı 14,3 metre, tepesinin çapı 2,75 metredir. Yani aşağıdan yukarı çıkıldıkça minare daralmaktadır. Minareye uzaktan bakıldığında hafif bir eğiklik görülür. Bunun sebebi de daha önce depremlerde gördüğü hasarlardır.

Hindistan’da İslam’ın Sembolü
Minare 1981 yılında bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kazadan sonra ziyaretçilere kapatılmıştır. Dünyanın sayılı tarihî yapıları arasında yer alan Kutup Minar, İslamiyet’i Delhi’de temsil eden sembol haline gelmiştir

Han 2020-02-25 14:49:18 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol