ANTİK YUNAN "MUCİZESİ" BİR MİTTİR
k paylaştı.

Sonda söyleneceği en başta söyleyelim; Antik Yunan kültürü toplama bir kültür olup öncesi olmayan, Helenlerin tamamen kendilerinin yarattığı bir uygarlık mucizesi olduğu savı bir mittir, emperyalist bir yalandır. Antik Yunan'ın toplama kültür olduğu Helen düşüncesi doğana kadar olan ilk devrede kolayca görülebilir. Tanrı panteonlarının kaynağı zaten var olan Anadolu, Kafkas ve Mezopotamya kültürüdür. Örneğin Yunan mitolojisindeki Artemis (tapınağı var) sözcüğü, İskitlerin atalarından Erdimpas'tır. Yine yunan mitolojisinde önemli yer tutan 'Afrodit' sözcüğü yunanca bile değildir, Akadlıların tanrıçalarından Astarte'nin yunanca söylenişidir.

Antik Yunan'ın ne kendine has bir kültürü vardır ne de uygarlığı. Tamamen toplama olan mitolojisi gibi batılıların iddia ettiği uygarlığın mucizesi diye anlatılan şey de toplamadır. 'Yunan Mucizesi' diye bahsedilen 2500-3000 yıl öncesinde Yunanlıların Fenikelilerle ticarete başlaması sonucu ortaya çıkan bilgi ve din yığınlaşması, toplamıdır. Aynı İyonyalıların İskitlerle ticaret yapıp Ertimpas'ın antik Yunan da tanrılaşmasıdır.

Ne Antik Yunan'ın ne Helen ve Hristiyan döneminin günümüz Batı uygarlığı(!) ile bir ilgisi yoktur. Günümüzün Batı uygarlığı(!) bunu Antik Yunan'a yada Roma'ya değil, koloni haline getirdikleri Amerika ve Afrika kıtalarına borçludur! O kıtalarda gerçekleştirdikleri vahşi soygun ile kendi toplumlarının refah seviyesini arttırmış, bu arttırma sonucu o toplumların daha fazla ve çabuk bir şekilde nasıl daha fazla yağmalarız düşüncesi sonucu teknik ilerlemeler olmuştur. Buharlı gemilerin icat edilmesi bunların ilklerindendir. Kapitalizm öncesi manifaktür dönemi de sömürgelerden gelen malların depolanması, işlenmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Son olarak günümüz bilimi Latin alfabesi ile yapılmaktadır ve bilim dili olarak Latin alfabesi kullanılmaktadır. Kökeni ise Antik Yunan alfabesi değil, Etrüsk tamga sistemidir. Latinler sadece Yunan'ın harfleri disipline etmesini kendine örnek almıştır. Aynı şekilde yunan alfabesi de başka bir dilin disipline edilmiş halidir; Fenike alfabesi.

Bütün bu palavraya son noktayı koyan bir gelişme oldu: Batı uygarlığının kökeni olarak gösterilen ve Doğu Helen olarak tanımlanan İyonya Halkının Helenlerle ilgisi olmayan yerel Anadolu halkı olduğu günümüzde anlaşılmıştır, her ne kadar Batılı çevreler bu konuda suskun kalsalar da. Fahri Işık bu bağlamda şunları söyler;
"Batı uygarlığını Anadolu'nun batısında yaratanların, "gerçek İonlar"ın, Atina soydaşı Hellenler olduğu savı, önemi nedeniyle yukarıda da sıklıkla değinildi ki, tarihsel gerçeklere dayanmaz; çünkü M.Ö. 1200-800 arası süreçte yazı yoktur. Bilinenler, Ege Göçleri'nden 700 yıl kadar sonra Atina'da yazılan mitoslara ve o ortamda kaleme alınan Historia'ya dayanır (Hrd. 1, 147). Söz konusu Atina olduğunda Herodotos taraftır, mitos ise tarih değildir. İnanılması zor olsa da, Batılı eskiçağ bilimcileri, uygarlığının kökenini Hellenlere bağlama uğruna "masalı" tarih gerçekliğinde yorumlamakta bir sakınca görmemiş; bunu da, yukarıda yerli çömlekçilerin taklidi olarak yorumlanan, çok az sayıdaki Protogeometrik biçim ve biçemdeki kabın İonia'da M.Ö. 11. yüzyıl sonlarında başlayan varlığıyla belgelemeye ça- lışmışlardır 86. Mitoslardan çıkarılan, büyük göçün acımasız bir savaşın ardından geldiğidir ve bu boyutta yıkıcı bir savaşın da İonia'daki en erken Attik çömleğinden en az yüz yıl kadar önce yaşandığıdır (Res. 11)87. Dor Hellenleri'nin M.Ö. 12. yüzyılda gerçekleştirdiği saldırıların acımasızlığında canını kurtarabilen Akhaların Hellen beyleri, Latacz'ın deyimiyle, "ada- lardaki dostlarına sığınmış, kendi haline bırakılan halk da kurtuluşu Ege adalarına ve oradan Anadolu'ya kaçışta bulmuştur"88. J. Boardmann'a göre de savaş mağduru bu halk, "malı mülkü elinden alınmış, her şeyini yitirmiş" bir çaresizliktedir" ( Fahri Işık, "ANADOLU-İON UYGARLIĞI Kolonizasyon" ve "Doğu Hellen" Kavramlarına Eleştirisel Bir Bakış", Anadolu/Anatolia 35, 2009, s.s. 71)

k 2020-05-26 18:17:47 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol