’¢1923 yılı Uşak ve Ankara Çankaya Köşkü
k paylaştı.


’¢ Atatürk'ü bekleyen çoktu. Yaver Hayati Bey, hepsini atlatıp gelen yaşlı köylüyü içeri soktu. Gazi köylüyü ayakta karşıladı ve oturttu; "Buyur Nuri Efendi..." dedi. "Teşekkür ederim Gazi Paşam..."

’¢ "Ben Uşak'ın Kalfa köyündenim. Babamdan helva ile haşhaş yağı imalathanesi kaldı Askerliğimi İstanbul'da yaptım. Gözümü, kulağımı açtım, İstanbul'da çok şey öğrendim. Avrupa'dan mektup zarfı içinde pancar tohumu getirttim. Bu tohumları köyümdeki toprağıma ektim. Pancarları rendeleyip kaynattım. Pekmez yaptım. Şeker elde ettim. Onunla köpük helvası imal ettim. Pancardan şeker yapabileceğimize inandım..."

’¢ "Mehmet Hacim Bey'in önderliğinde elli bir kişi birleştik, Terakki-yi Ziraat Türk Anonim Şirketi diye bir şirket kurduk. 600 bin lira sermayemiz var..."

’¢ "Paşam! Bize el ver. Şeker fabrikamızı kuralım. Köylü ister pancar yetiştirir, ister fabrikada çalışır. Uşak şenlenir. El verir misin?.."

’¢ Cumhurbaşkanı yerinden fırladı, Nuri Efendiyi sevgiyle, saygıyla kucakladı: "Hepiniz var olun" dedi...

’¢ "Türkiyeyi bu azim, bu istek, bu şevk kurtaracak. Ben seni şimdi bir yaverle Başbakana yollayacağım. O da seni belki bir iki bakanla konuşturur. Hepsine bana anlattıklarını iyice anlat. Bir sorun olursa aldırma, bana gel, kapım her zaman sana açık olacak..."

’¢ Nuri Efendiyi yanaklarından öptü. Bu heybeli köylü ileride Türkiye'nin ilk şeker fabrikasının kurucularından ünlü NURİ ŞEKER olacaktı...

’¢ Kaynak: Erhan Aktaş

’¢ Atatürk ve Uşak, İstanbul

k 2020-05-28 22:51:54 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol