Neşet Ertaş
Sadece Bilim paylaştı.

Neşet Ertaş, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtüözü ve halk ozanıdır. 1938 yılında Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde doğmuş, 2012 yılında İzmir'de vefat etmiştir¹. Babası Muharrem Ertaş da ünlü bir halk ozanıdır. Neşet Ertaş, babasından öğrendiği bozlak, hoyrat, destan, semah gibi türleri kendine has üslubuyla icra etmiş, Anadolu insanının acı ve kederini eserlerinde dile getirmiştir. Yaklaşık 400 plak, birçok kaset ve long play'e imza atmıştır³. Türkülerin Babası, Anadolu Efsanesi, Abdal Müzisyen ve Bozkırın Tezenesi gibi isimlerle de anılmıştır³.

Neşet Ertaş, okula gidememiş, fakat çok küçük yaşta bağlama ve keman çalmayı öğrenmiştir. Okumayı da ağabeyi Necati Ertaş'tan öğrenmiştir. 14 yaşında İstanbul'a gelerek ilk plağını 1957'de babasının yazdığı "Neden Garip Garip Ötersin Bülbül" türküsüyle çıkarmıştır³. Bu çalışması geniş kitlelere ulaşan Ertaş, kısa sürede Anadolu'nun tamamında tanınan ve dinlenen bir halk ozanı olmuştur. Mahalli sanatçı unvanıyla Ankara Radyosu'nda programlar yapmış, Leyla Hanım ile tanışıp evlenmiş ve çiftin 3 çocuğu olmuştur³.

Yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle enstrüman çalamaz hale gelen ve tedavi için Almanya'ya yerleşen Ertaş, çocuklarının eğitimi ve sanat çalışmaları dolayısıyla uzun süre bu ülkede ikamet etmiştir. Türkiye'de plakları, radyo programları, konser ve düğün performanslarıyla büyük bir üne kavuşan Ertaş, Almanya'daki birinci kuşak Türk göçmenler tarafından da çok sevilen bir isim olmuştur³. Kendi üslubuyla gelenekten gelen türküleri icra eden Ertaş, 2000 yılında İstanbul'da yeniden sevenlerinin karşısına çıkmıştır³.

Neşet Ertaş, Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine teklif edilen "Devlet Sanatçısı" unvanını kabul etmemiştir. Hayatta olduğu dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığınca "Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi" kapsamında "Yaşayan İnsan Hazinesi" ilan edilen Ertaş, eserlerinde Anadolu insanının acı ve kederini dile getirmiştir³.


Neşet Ertaş'ın en bilinen eserleri arasında **Gönül Dağı**, **Neredesin Sen**, **Yalan Dünya**, **Zahidem**, **Kara Toprak**, **Çeşmi Siyahım** gibi türküler yer almaktadır. Bu türkülerin bazıları kendisi tarafından bestelenmiş, bazıları ise babası veya başka halk ozanları tarafından yazılmıştır. Neşet Ertaş'ın eserleri birçok sanatçı tarafından yorumlanmış, farklı müzik türlerine uyarlanmış ve Türk kültürünün önemli bir parçası haline gelmiştir.

Neşet Ertaş'ın hayatını ve sanatını anlatan birçok kitap, belgesel ve film de yapılmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:

- **Neşet Ertaş: Bozkırın Tezenesi** (2012), Yazar: Mehmet Özçataloğlu
- **Neşet Ertaş: Bir Yaşam Öyküsü** (2014), Yazar: Mehmet Güler
- **Neşet Ertaş: Anadolu'nun Sesi** (2015), Yönetmen: Ali Murat Güven
- **Neşet Ertaş: Bir Halk Ozanının Portresi** (2017), Yazar: Ahmet Gökhan Biçer
- **Neşet Ertaş: Bozkırın Tezenesi** (2020), Yönetmen: Cihan Taştan


(1) Neşet Ertaş, Kırşehir'de mezarı başında anıldı. https://www.ulusal.com.tr/kultur-sanat/neset-ertas-kirsehirde-mezari-basinda-anildi-15040957.
(2) Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş'sız 11 yıl geçti | N-Life - NTV Haber. https://www.ntv.com.tr/n-life/kultur-ve-sanat/bozkirin-tezenesi-neset-ertassiz-11-yil-gecti,CXi_DsKRwk2g_273L6R2Lw.

Sadece Bilim 2023-09-25 21:44:59 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol