"Goeben - Yavuz", "Breslau - Midilli" Bu Gemilere Ne Oldu?
Eski Kafa paylaştı.

İngiltere’ye parası ödenmiş olan “Sultan Osman” ve “Reşadiye” zırhlılarına el konuldu.  İngiltere’nin “Sultan Osman”la “Reşadiye” ye el koymalarından sonra “Goeben” ve “Breslau” zırhlıları 16 Ağustos’ta İstanbul’a sığınmış, satın aldık denilerek el koyma olayının itibarını kurtarmak için “Goeben”e “Yavuz”, “Breslau”ya da “Midilli” adı verilmişti.  Alman Amiral Suşon, “Paşa” yapılarak, subayları ve mürettebatının başlarına birer fes giydirimişti.  29 Ekim 1914 günü Suşon Paşa Sivastopol, Odesa, Kefe, Novorosisk gibi Rus liman ve şehirlerini topa tutunca Osmanlı Devleti de birinci dünya savaşına girmişti.

 

1918 ,  de Midilli İngiliz donanması ile yapılan bir çarpışmada mayına çarparak battı. “Yavuz” ise Çanakkale’ye doğru çekildi sonra tamire alındı. Ancak aksamalar, kazalar ve yolsuzluk soruşturmalarına dahi konu olan Yavuz’un bakımı tamamlanamadı. 1930 yılında Türk donanmasına bayrak gemisi olarak tekrar katıldı. Türkülere de konu oldu.  Kasım 1938’de Atatürk’ün naaşını İstanbul’dan İzmit’e taşıdı.

II. Dünya Savaşı boyunca hizmette kalan Yavuz, 1950 ye kadar görevini sürdürdü. Daha sonra tamamen sökülen geminin parçaları jilet yapılmak üzere satıldı.

Eski Kafa 2019-10-17 18:49:10 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol