ÇOCUĞUNUZU TATİLDE KAMPA ALIN!
Eski Toprak paylaştı.

ÇOCUĞUNUZU TATİLDE KAMPA ALIN!
       Okulların kapanma sürecinde öğretmenlerin en çok karşılaştığı sorular arasında yer alır şu üç soru:
• Tatilde çocuğa ne yaptıralım? Hangi derslerden kaç test kitabı bitirsin? 
• Hangi yayınevinin testlerini önerirsiniz?
• Hangi dershane veya etüt merkezinin kampına gönderelim?
         Benim de emekli bir öğretmen olarak en çok üzüldüğüm anlardır bu soruların sorulması. Hele de ilkokul ve ortaokul öğrencisi için sorulduysa o zaman daha fazla bir üzüntü kaplar yüreğimi. Sonra da Mahzuni’nin şu dizeleri gelir aklıma; “Ellerin Merih’e gitme çağında, Afşin’deki çamur yola ne deyim.” Evet aynen öyle; eğitimde gelişmiş ülkelerin yapmaya çalıştıkları nedir, bizimkiler nedir? (Merih: Mars)
         Bu sorulara ne cevap vereceğimi düşünürdüm her zaman. Ama galiba buldum cevabını. Bulduğum cevabı siz öğretmenlerle, anne – babalarla paylaşmakta da bir sakınca görmüyorum açıkçası. Belki bazılarınız kızacak ama ben çocuğun çözeceği soruları da devam edeceği kampı da açıkça anlatacağım. Evet, çocuğunuzu kampa alın diyorum. Ama ne bir dershanenin kampına ne de bir etüt merkezinin kampına. Onu SEVGİ kampına alın. Yıl boyunca, çocukluk yaşının üzerinde performans göstermesine neden olan okul ve ödevlerle geçirdiği zamandan dolayı, vermekte zorlandığınız sevgi kampına. Zorlandığınız diyorum, çünkü gerek sizin yoğunluğunuz gerekse çocuğunuzun yoğunluğu birçok şeyin önüne geçiyor okul döneminde. 
         Tatilde çocuğunuzla zaman geçirin, oyun oynayın, sohbet edin, etkili zaman geçirin yani. Ona matematik, Türkçe, fen bilgisi, sosyal bilgiler, müzik, astronomi, STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik), değerler ve düşünme eğitimi verin mesela. Nasıl mı? Çok kolay. Örneğin alın çocuğunuzu bahçeye, piknik alanına, doğaya çıkarın. Taş toplayın beraber, o taşlarla ev yapın. Çamur yapın birlikte, evi sıvayın çamurla. Taşlar devrildiğinde, eviniz yıkıldığında birlikte sebebini sorgulayın ve tekrar deneyin ev yapmayı. Çamurdan köprü yapın, baraj yapın. Matematiği, STEM’i öğretin böylece. Çiçek dikin beraber balkonunuzdaki saksıya veya birkaç nohut, birkaç fasulye ekin. Birlikte sulayın, birlikte gözlemleyin bitkilerin gelişimini. Doğaya çıkarttığınızda, karıncaları, çekirgeleri, kaplumbağaları gözlemleyin, fen bilgisini öğrensin böylece. Akşamları yıldızları ve ayı görebileceği bir noktaya gidin. Yıldızları, ayı seyredin, onları konuşun. Astronomi merakını gidersin çocuk. Bir müzeye gidin, çok uzağa değil yakındaki tarihi bir alana veya binaya gidin. Doğadaki yeryüzü şekillerini inceleyin mesela. Sosyal bilgiler, tarih, coğrafya öğrenin ikinizde. Evinizdeki, çevrenizdeki dijital sistemleri konuşun, dijital sistemlerin geleceğini tartışın o tertemiz beyinlerle, Endüstri 4.0’ı yakalayın birlikte.  Alın yanınıza çocuğunuzu şarkılar, türküler dinleyin. Mesela bir Mahsuni’yi, Veysel’i, Neşet’i bir de Mozart’ı, Beethoven’ı dinletin. Onları konuşun. Ritim tutun birlikte dizlerinize vurarak, ellerinizi çırparak, Müziği yaşasın tertemiz duygularında. Hikaye anlatın, fıkra anlatın çocuğunuza. Nasrettin Hocayı tanıtın, şiir okuyun, şiir yazın birlikte, Türkçe’yi öğrensin korkmadan. Sokakta kağıt toplayan çocuğun yanına gidin veya  bir büyüğünüzü ziyaret edin, değerlerinin farkına varsın kocaman yüreğiyle. Resim yapın, seksek oynayın, top oynayın, bisiklet sürün, üç taş oynayın…
       Sıkılmadan, usanmadan, içten gelerek yapın. Böylece okul döneminde yaşayamadıklarını yaşayacak, farkına varmadıklarının farkında olacak siz birlikte oldukça. Sizi bilmem ama sizinle birlikte zaman geçirmenin mutluluğunu yaşayacak çocuk. Yani sevgiyi tadacak. Kendisini sevgi kampında hissedecek. İşte bunlar çözdüğü testlerden de, gideceği kamplardan da etkili olmayacak mı? Ne dersiniz, yanılıyor muyum?

Eski Toprak 2019-06-13 11:34:51 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol