Ağaç Baskı Tokat Yazmaları El Sanatı
Eski Kafa paylaştı.

En güzel örnekleriyle altı asırdan bu yana Tokat'ta halen yaşatılmaktadır.

Mum ve topraktan yapılan kalıpların kumaşa basılması veya elle boyayarak kumaşın süslenmesi şeklinde başlayan bu sanat, ıhlamur ağacından oyulan kalıpların kullanılması ile özellikle Osmanlı döneminde zirveye ulaşmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yazmacılık sanatı diğer yerlerde yapılması yasaklanarak yalnız Tokat'a özel olarak korunmuştur.

Tokat yazması, tarih boyunca farklı isimlerle ''çit, yemeni, çevre, çember veya eski adıyla puşiş'' olarak da anılmıştır. Yastık, masa örtüsü, sofra altı, peşkir gibi geniş bir ürün yelpazesiyle günlük yaşantımızda yer alan yazmalar, yazma desenlerinin güncel temalar ile moda dünyasına taşınmasıyla artık kıyafetlerde de yaşatılmaktadır.
 
Tokat'ta 600 yıldır yapılmakta olan yazma sanatının ilk başlangıç yeri ve zamanı tam bilinmemektedir. Bu konudaki yazılı kaynaklar ve arkeolojik çalışmalar ağaç kalıpla baskı tekniğinin yontma taş bronz dönemlerine kadar uzandığını göstermektedir. Yazmalardaki geometrik düzen Selçuklu sanatı geometrisi ile paralellik göstermektedir. Tokat yöresi yazma sanatçıları, klasik anlamda sanat ve renk kültürü eğitimleri bulunmamasına karşın, kullandıkları renklerdeki uyum ve düzenle şaşırtıcı güzellikte işler yaratırlar. Çoğunlukla çok renkli ve koyu renklerin hakim olduğu Tokat yazmaları, geleneğe bağlı sağlam bir renk armonisi içindedir...

Eski Kafa 2019-11-03 19:52:43 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol