Tuğ Nedir
Kerem Hoca paylaştı.

TUĞ

İsveçli tarihçi D'Ohsson göre "Tu" sancağın Çince ismidir. Türkler tarafından kutsal kabul edilen Kotuz (Tibet Öküzü) kuyruğu, uzun bir mızrağın ucuna geçirilerek oluşturulan "Tuğlar", savaşlarda kullanılırdı. Daha sonraki dönemlerde "At Kuyruğu" da kullanıldı. Çin İmparatorları Türk hanlarına rütbe vermek istedikleri zaman onlara davullar ile birlikte "Tuğ" da verirdi.

Alp ve Kağanların Ongun hayvanı "Yaban Öküzüydü" ve savaş arabasına çekilen Kotuz (Yaban Öküzü) Kuyruklu Bayraklar, ölen Alp ya da Kağanın ruhunun geçici ikametgahı olarak kabul edilirdi. Türklerin köken mitlerinde de "Boğa Ata" kavramı vardı. Sevgili Emel Esin'e göre Prototürk kabul edilen Chou'larda (M.Ö. 1000) Hükümdarın ongunu ve makamı kotuz kuyruklu tuğlardı. Ataların ruhlarının bu kuyrukta konakladığı düşünülürdü. Savaş zamanlarında "Kotuz Kuyruklu Tuğlar" taşınırdı.

Daha sonraki devirlerde Tuğlara at kuyrukları da asılır olmuştur. Ölen Alp'ın atının kuyruğu yas alameti olarak kesilmiş ve tuğlar ile birlikte mezar başlarına dikilmiştir.

Kaşgari tuğ dikilip vurulmasıyla Türk ordusunun harekete geçtiğini söyler. Kaşgari'ye göre Tuğların sayısı rütbe işaretidir ve 9, 7 ya da 5 tuğ bu dereceleri belirler. Hükümdarlar 9 tuğ taşırdı. 9 sayısı Güneşin de simgesidir. Güneş Hakanın ve Alp'ın göksel işaretidir. Oğuz Kağan destanında Oğuz "Güneş bayrağımız, gökyüzü çadırımız" demiştir.

9 Kozmolojik bir sayıdır ve gök katlarını da sembolize eder. Ayrıca geçmişteki 9 göbek atayı da simgeler.

Osmanlı döneminde, Sancak Beyinin 1 Tuğu, Beylerbeyinin 2 Tuğu, Vezirlerin 3'er Tuğu ve Padişahın 6 adet Tuğu vardı.

Nuray Bilgili'den alıntı.

Fotoğraflar Polonya'da yaşayan Tatar Türklerinin 2. Dünya Savaşında kullandıkları Kuş Kanatlı, Moncuklu, At Kuyruklu ve Hilal şeklinde savaş tuğları.

Kerem Hoca 2021-05-31 05:07:21 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol