Hıdırlık Tepesi
Kerem Hoca paylaştı.

Ankara, Afyon, Safranbolu ve Beypazarı Hıdırlık Tepeleri.

Türklerin yerleştiği tüm kent ve kasabalarda, mutlaka bir "HIDIRLIK TEPESİ" vardır. Hz. Hızır inancı ile alakalı olan bu dağlar, kutsal kabul edilir ve 5-6 Mayıs tarihlerinde HIDIRELLEZ kutlamaları buralarda yapılır.

Türkler Göktürkler döneminden beri 5-6 Mayıs tarihini bilir. Göktürkler bu tarihte çalılıkları ateşe vererek kutlama yapar. Mevsim döngüsü bayramlarındandır. İslamiyetten önce AK SAKALLI KOCALAR ve GÖK SAKALLI YAŞLILAR "Yaşlı Bilge Arketipi" olarak bilinirken, İslamiyetten sonra bu kavram HIZIR ya da HIDIR inancına evrilmiştir.

Türk kozmoloji düşüncesinde dağlar ve dağ zirveleri, Tanrının makamına en yakın yerler olarak bilinir. Dağlar, yeri bir "Mıh-Çivi" gibi tutar. Dağlar tıpkı "Hayat Ağaçları" gibi "Kozmik Merkezlerdir". Gökyüzü ve yeryüzünü birbirine bağlayan, İnsanlar ve Tanrı arasında iletişimi sağlayan yerlerdir. Dağlar gökyüzünde "Demir Kazık" ya da "Çivi Yıldızı" adı verilen, "Kutup Yıldızı" ile bağlantılıdır. Çünkü Kutup Yıldızı "Tanrının Kapısıdır". Bu kozmoloji düüncesinden dolayı Türkler dağlara Demir Kazık adını verir. Bir Türk atasözü şöyle der "Yeri Tutan Dağ, Milleti Tutan Bey'dir".

Bizim "İlkel İnsan" dediğimiz, fakat aslında kozmik bilgilerin tamamını bilen arkaik atalarımız, hiç bir şeyi Tanrıdan ve Göklerden kopuk yapmaz. Tüm ritüellerinin ve inaçlarının temelinde kutsal bir bilgi gizlidir. Nuray Bilgili.

Kerem Hoca 2021-01-16 09:21:25 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol