Bayram Çeşitleri
G paylaştı.

BAYRAM ÇEŞİTLERİ
1 ’“ DİNİ BAYRAMLAR
Ramazan Bayramı;
Ramazan ayının bitiminin ardından çoğunlukla üç gün şeklinde kutlanan bayramdır. İslam dininde bu bayrama oldukça önem verilir. Bütün bir ay boyunca oruçlar tutulur ve oruçların sona ermesiyle bayram edilir. Akrabaların komşuların kaynaştığı, bol bol ziyaretlerin yapıldığı, küslerin barıştığı bir gündür.
Kurban Bayramı;
Kurban bayramında kurbanlar kesilir, fakirlere dağıtılır, eş dost ile sofralar kurulur. Birlik ve beraberlik içinde hayat sürer.
2 ’“ MİLLİ BAYRAMLAR
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı; 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılması ile bugün Atatürk tarafından çocuklara adanan bir bayram olarak ilan edilmiştir. O günden bu yana ülkenin dört bir tarafından bu bayram kutlanır.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı; Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'a gitmiştir. Buradan birçok ile geçen Atatürk, halkın düşmana karşı milli mücadeleyi başlatmasına öncülük etmiştir. Bu ulusal direnişin başladığı gün ise geleceklerimizin emanet edildiği gençlere armağan edilmiştir. Her yıl 19 mayıs günü çeşitli etkinlikler ile kutlanmaktadır.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü; 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, milli gündür.
30 Ağustos Zafer Bayramı; Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922'de başlamış ve 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlanmıştır. Bu sevinçli günü ebediyen yaşatmak için Atatürk, ordumuza armağan etmiştir. Kazanılan büyük zaferden dolayı her yıl 30 Ağustos'ta törenler yapılır; akrobat pilotlar uçuş gösterileri yapar, resmi geçitler düzenlenir.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı; 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle milli egemenlik kazanılmış olur. Bu, önemli gün ise her sene 29 Ekim'de Cumhuriyet Bayramı adı altında kutlanır.
3 ’“ MEVSİMLİK BAYRAMLAR
Mevsimlik bayramların kutlama zamanları doğa, iklim ve ekoloji koşullarına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Örneğin koç katımı kışın kısa sürdüğü baharın erken geldiği bölgelerde güz başlarında, baharın geç geldiği yerlerde güz sonlarında yapılır. Buna karşılık nevruz, hıdrellez gibi bayramlar her yerde aynı tarihlerde kutlanır. Kimi bayramların zamanını yerli üretim şartları, bazılarını ise genel bir "takvim geleneği" belirler. Böylece mevsimlik bayramları şöyle gruplamak mümkündür:

Nevruz : Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.
Hıdrellez : Hıdırellez günü Hazreti Hızır'ın İlyas peygamber ile buluştuğuna inanılır. Bu sebeple de hıdırellez günü yabancılara kucak açmak ve isteklerini reddetmemek gerekir. Zira Hızır'ın farklı suretlerle hıdırellez günü insanlara göründüğüne inanılır.
Hızır ve İlyas'ın bir araya geldikleri gün olan Hıdırellezde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor. Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

G 2021-02-25 18:03:56 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol