Zekâ oyunları; akıl yürütebilme, hızlı düşünebilme, verilen ipuçlarını değerlendirebilme ve yaratıcı düşünebilme gibi becerileri kullanarak oynanabilen ve çözülebilen sorular olarak tanımlanmaktadır.
Zekâ oyunları kendi içinde sayısal, görev, mantık, sözel, şekilsel gibi kategorilere ayrılır.
Örneğin görev oyunlarından sudoku, erken çocukluk, ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki çocukların hem ipuçlarını değerlendirebilme hem de akıl yürütebilme becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlar.
Erken çocukluk dönemi itibariyle anne ve baba olarak bizler de çocuklarımızla beraber zekâ oyunlarını tanımaya ve çözmeye başlayabiliriz.
Kısacası her yaştan bireyin bilişsel becerilerinin gelişmesine büyük ölçüde yardımcı olan zekâ oyunları her zaman oynanabilir.
Zekâ oyunlarını çözmek için özel bir yere gerek yoktur.
Kolay ulaşılabilir. Satranç, sudoku, labirent, anagram ve pek çok farklı zekâ oyunlarına ilgili internet sitelerinden ücretsiz olarak ulaşabilir ve oynayabilirsiniz.
Bu alanla ilgili geliştirilen mobil uygulamalardan, gazetelerin bulmaca eklerinden, süreli dergilerden de zekâ oyunlarını öğrenerek oynayabilirsiniz.
Zekâ oyunlarını kavramak kimilerimiz için kolay, kimilerimiz için zordur. Ama önemli olan hangi alanlarda kendimizi geliştirebildiğimizi keşfetmemizdir. Zekâ oyunlarının her yaştan birey için bilişsel becerilerin gelişimini sağlamasının en büyük şartı, düzenli oynanmasıdır.
Belki de her gün çözeceğiniz bir mantık sorusu, problemlere farklı açılardan yaklaşabilmenize yardımcı olacaktır.
Bu oyunlar hem çocuklar hem de büyükler için hafıza gelişimine, konuşma ve iletişim kurma becerilerine büyük katkı sağlamaktadır.
Ayrıca zekâ oyunları, her yaştan bireyin farklı alanlarda kendini tanımasına ve eksik yönlerini keşfetmesine yardımcı olmaktadır.
Zekâ oyunları erken çocukluk döneminden başlayarak herkes için keyifli ve farklı alanlarla bağ kurabileceği bir deneyim alanıdır.
Arkadaşlarınızla, yakınlarınızla, öğrencilerinizle ya da sadece tek başınıza bile çözebileceğiniz zekâ oyunları, eğlenceli olduğu kadar öğreticidir de.