• Yılda 10 Milyona yakın ziyaretçisi olan tarihi çeşmeye 'Aşk Çeşmesi' diyen sadece biz Türkleriz.
• Rivayete göre çeşme adını Roma İmparatorluğu döneminde askerelere su kaynağı gösteren bakire Trivia‘dan almıştır. Ayrıca Trevi Meydanı’na çıkan 3 yoldan dolayı isminin İtalyanca’da 3 Yol anlamına gelen Tre Vie kelimelerinin birleşiminden türediği de söyleniyor.
• Poli Sarayı‘nın duvarlarından birine Nicola Salvi tarafından tasarlanarak yapılan çeşme temelde iki tritonun (deniz tanrıları) arasındaki bir deniz kabuğunda duran bir tanrı heykeli. Ancak tabii ki etrafında başka betimlemeler, heykeller ve kabartmalar da mevcut.
• Yapıldığı tarih, simgelediği değerler ve yapımında emeği geçen tüm sanatçılar göz önüne alındığında da Klasik ve Barok mimarinin nefis bir karışımı olan yapı bir “sanat eseri” sıfatını sonuna kadar hak ediyor.
• Romalılar’ın kırsal bölgelerdeki kaynaklardan çıkan içme suyunu su kemerleri aracılığıyla kilometrelerce uzaklıktaki şehirlere taşımalarının tarihi antik dönemlere kadar uzanıyor.Trevi Çeşmesi ise tam da bu su kemerlerinden birinin başlangıç noktasında yer alıyor. Hatta rivayete göre tam bu noktada Romalı genç bir kız olan Trivia su arayan askerlere şehrin dışındaki su kaynağının yerini işaret ediyor. M.Ö 19 yılında İmparator Agustus tarafından yaptırılan Aqua Virgo isimli su kemerinin ise işte bu noktadan, işaret edilen su kaynağına gittiği düşünülüyor.
• 1629 yılında Papa VIII. Urban Gian Lorenzo Bernini’den burada var olan bir çeşmeyi yeniden tasarlamasını istemiş ancak bu tasarım tamamlanamadan proje yarım bırakılmış ve 1732 yılında Papa XII. Clement tarafından heykeltraş Nicola Salvi‘ye Trevi Çeşmesi heykelini yapma işi ihale edilmiş.
• Ünlü heykeltraş başka sanatçıların da yardımıyla tanrı ve tritonlardan oluşan heykeli 30 yılda tamamlamış, hatta heykel tamamlanmadan önce vefat etmiş kendisi. Aslında heykel Salvi’nin 1751 yılındaki ölümünden sonra Giuseppe Pannini tarafından bitirilmiş.
• Yapımı 1762 yılında tamamlanan çeşme o dönemde yaygın olduğu üzere sanat eserlerinde doğayı, mitolojik kahramanları veya hikayeleri betimleme akımına uygun olarak tasarlanmış.