Aral Gölü
Eski Toprak paylaştı.

Tarih boyunca insan eliyle gerçekleştirilen en büyük doğal afetlerden biri

💠Aral Gölü, Orta Asya'da Kazakistan ve Özbekistan sınırları içinde yer almaktadır. Bir zamanlar dünyanın dördüncü en büyük gölü idi, ancak çoğunlukla sulama nedeniyle % 90 oranında küçüldü. Aral Gölü'nün kuruyup çöle dönmesi sadece 40 yıl aldı. Bir zamanlar teknelerin yüzdüğü yerde şimdi çorak toprağın ortasında paslanmış gemi kalıntıları var.
Eskiden 60 bin kilometre karelik bir alanı kaplayan Aral, yer yer 40 metre derinliğe ulaşıyordu. Şimdiyse bu heybetli doğa harikasının sadece yüzde 10'u kalmış durumda.

💠Aral Gölü insanlardan yaklaşık 5.5 milyon yıl önceden beri varlığını sürdürmektedir. İnsanoğlu 20. yüzyılda bu kaynağı yok etmeye başladı. 1960'lı yıllarda Rus hükümeti, tarımsal kullanım için su sağlamak amacıyla Aral Gölünü besleyen iki ana nehirden su almaya karar verdi. Orta Asya'nın iki büyük nehri Amu Derya ve Siri Derya Aral'ı besleyen kaynaklardı.

💠Rus hükümeti, pamuk yetiştirmek için gölün suyunu yönlendirmenin çok para kazandıracağını düşünüyordu. Bir süre böyle de oldu. Bu politikanın sonucunda Özbekistan 1980'lerde dünyanın en büyük pamuk üreticisi haline geldi. Plansızca yapılan sulama çalışmaları Aral Gölünün büyük oranda kurumasına neden oldu. 

Terk edilmiş ya da batık gemiler bütün bu tükenişin tanığı. Bazıları 20 yıldan fazla bir süredir orada yatıyor.

💠Aral Gölünü yenilemek ve korumak için 2005 yılında Kazakistan'da bir baraj inşa edildi. Aral Gölünde yaşayabilecek balık sayısının tekrar artmasına, su seviyesinin yükselmesine ve tuz içeriğinin düşmesine katkıda bulunsa da, bu girişim Aral'ı eski günlerine döndürebilecek gibi durmuyor.

💠Aral Gölü yok oluyor, dünyadaki en kötü çevre felaketi olarak adlandırılıyor. Balıkçılık endüstrisini tahrip ediyor, halk sağlığını, ekonomiyi ve bölgedeki yaşam biçimini olumsuz yönde etkiliyor.
💠Aral Gölü bölgesinin ölümüne katkıda bulunan diğer faktörler toksik kimyasallardan, silah testlerinden ve gübre ve pestisitlerden kaynaklanan akıntılardan kaynaklanmaktadır. Aral Denizi bölgesinde yaşayanlar için yaygın olan sağlık sorunları kanser türleri, sindirim sorunları, akciğer, karaciğer, böbrek ve göz hastalıkları ve ilaca dirençli tüberküloz.
💠Aral Gölü, şu an yok olmuş olan sağlıklı bir misk faresi popülasyonunu destekliyordu. Misk faresi (Muskrat) avı, balıkçılığın yanı sıra büyük bir endüstriydi. Aral Denizi'nin ölümü, bölgenin ekonomisinin ve sağlığının kaybına neden oldu.
💠Aral'ın yüzölçümü daraldıkça daha çok böcek ve haşare çekmeye başladı. Buna karşılık balık nüfusu da giderek azaldı.
💠Aral'ın kurumasıyla bölgedeki iklim de değişti. Yağmurlar azaldı, yeşil alanlar kuraklaştı. Kum fırtınaları, zaman zaman bölge halkının hayatını cehenneme çevirecek düzeyde.
💠Aral'a yakın tatlı su göletleri de Aral'la birlikte kurudu.
💠Aral'ın beslediği bitki örtüsü içerisinde yaşayan antilop sürüleri yeryüzünden silindi.

💠Uzmanların çoğu, Aral Gölünün orijinal boyutuna geri döneceğine inanmıyor. Geri kazanma çabalarına rağmen, Özbekistan, nehir sularının büyük bir bölümünü pamuk üretimine yönlendirmeye devam ediyor.

💠Diğer yandan, Büyük Aral'ın altında petrol ve doğalgaz rezervleri bulundu ve bu yeraltı kaynaklarını kuru toprak üzerinden çıkarmak hem çok daha hesaplı, hem de daha kolay.
Rus ve Güney Koreli firmalar Özbekistan'da faaliyetlere başladı bile.

Eski Toprak 2019-11-25 20:10:25 anında paylaştı.

Yorumlar İçin Giriş Yap & Üye Ol